èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

Állatok és az epilepszia

2017. október 20. - eticsiga.blog

Csirke

R. D. Crawford egy olyan autoszomális recesszív mutációt fedezett fel a házi tyúknál , amely értékes modellt adott az epilepszia vizsgálatához (Crawford, 1970). Dr. Crawford a tyúkok viselkedésgenetikáját tanulmányozta. A diploma megszerzése után a Fayoumi csirkék tojásait tanulmányozta.

chicken.jpg

Amikor ezek a tojások kikeltek, két csirkét levágtak, mivel veleszületett genetikai betegséget állapítottak meg náluk. Most úgy vélik, hogy ezek a csibék valószínűleg epilepsziások voltak.

Az újonnan kikelt csibék gondozására kijelölt technikus arról számolt be, hogy a Fayoumi csirkék valóban furcsa viselkedéssel rendelkeznek, különösen akkor, ha abnormális ingereknek lettek kitéve. A keltetést követő néhány napon belül két kakas és három tojó "erőszakos" görcsöket produkált az adott állományban.

forrás: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-59259-462-7_5?no-access=true

Kígyó

Az jól ismert, hogy a kutyákat ki lehet képezni arra, hogy jelezzék a közelgő rohamokat, na de lehet-e egy epilepsziával élő embernek rohamjelző kígyója?

snake.JPGDaniel Greene egy Amerikában élő hivatásos bohóc, közel 30 éve él epilepsziával. Pár éve kapott egy boát háziállatnak, akit Redrock -nak nevezett el. Ha Daniel úgy érzi, hogy rohama lesz, állítása szerint egy "ölelés" meg tudja állítani, mielőtt még bekövetkezne. "Ha a kígyó előre megérzi a földrengést, akkor képes megérezni a rohamot is."

Mivel Redrock egy rohamjelző kígyó, így védve van egy "amerikai fogyatékossággal élőket védő" törvény alatt 1990 óta. Így bemehet a kígyóval a boltba, színházba, vagy egy étterembe is. De az amerikai igazságügyi minisztérium már jó ideje szabályozni szeretné, mégis melyek azok az állatok, amik e törvény alá esnek. A minisztériumhoz már több ezer megkeresés érkezett, hogy mégis mik lehetnek szolgálati állatok. Ezért a törvényt módosítani szeretnék, ahol meghatározzák a vadon élő állatok, köztük hüllők, nyulak, kétéltűek, görények és rágcsálók kizárását. Ez a módosítás ugyan úgy kiszűrte volna azokat a szolgálati állatokat, amelyeknek kizárólagos feladata az érzelmi támogatás, kényelem, társaság, terápiás előnyök nyújtása vagy az érzelmi jólét elősegítése.

A Közlekedési Minisztériumnak is sok állattal gyűlt már meg a baja, amiket szolgálati állatoknak használtak az emberek: iguana, kecske, kacsa, kisméretű lovak, menyét, pókok, sün, stb.

forrás:http://tdn.com/news/can-a-snake-be-a-service-animal-yes-but-rules/article_a3b40b2e-299b-57a5-a2ac-ee8349e0edc2.html

Kígyóméreg az epilepszia kezeléséhez (1940)

Egy 20, században írott cikk szerint, a vipera és a kobra mérge hatásos az epilepszia kezelésére. A kezelési eljárás abból áll, hogy adott dózisú kobra és vipera mérget hetente injekcióval bejuttatják a véráramba. Ezt tíz napig adagolják, majd egy hónap szünet, és utána ismételten tíz napig injekciózás. Ezt később már csak félévente kell beadni. Van még egy Rauvolfia serpentina növény szérum, amiből 10-30 cseppet tesznek egy pohárka vízbe, amit este és reggel meg kell inni. A kezelés elején még adható Dilantin(magzatkárosító), ami a görcsöket oldja.

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5208014/

 

virag.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr6613038284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása