Megemlékezés az éticsigáról

Epilepsziával Spanyolországon keresztül

2018. január 13. - eticsiga.blog
Az epilepszia még ma is azon állapotok közé tartozik, amit máig nem tudunk 100% -osan megérteni és kontrollálni. Egy misztikus betegség még az orvosoknak és kutatóknak is, főképp akkor, ha az ember a “semmiből” lesz epilepsziás.
Francesca Turauskis élete megváltozott, mikor átélte élete első rohamát.
“Az első rohamom 7 évvel ezelőtt történt, akkor még 21 éves voltam. Ebben az időben voltam végzős az egyetemen. A családomban senkinek se volt epilepsziája, így olyan kérdésekkel bombáztak engem az orvosaim, hogy “Fogyasztottam e alkoholt? Szedtem e valamilyen drogot?” A válaszom persze nemleges volt. Mikor az első rohamom volt, éppen rizottót főztem a barátaimnak otthon. Értem én, miért teszik fel nekem az orvosok ezeket a kérdéseket, de mégis olyan ellenszenvesen éreztem mindet. 4 évvel később a rohamaim megszaporodtak, ekkor kaptam meg a diagnózist.”

Tovább

Állatok és az epilepszia

Csirke

R. D. Crawford egy olyan autoszomális recesszív mutációt fedezett fel a házi tyúknál , amely értékes modellt adott az epilepszia vizsgálatához (Crawford, 1970). Dr. Crawford a tyúkok viselkedésgenetikáját tanulmányozta. A diploma megszerzése után a Fayoumi csirkék tojásait tanulmányozta.

chicken.jpg

Tovább

A különleges szükségletű gyerekek gyakran vezetnek a házasság felbomlásához

Elsie Akerele a Lady Atinuke Oyindamola Memorial Home (LAOM) alapítója. Ez a ház több száz fizikailag vagy szellemileg lemaradott gyerekekről gondoskodik, közel kilenc éve. A szociális munkás szerint, Lagosban (Nigéria) az ilyen gyerekeket a társadalom folyamatosan megbélyegzi, elutasítja.

A nő beszélt a kihívásokról, fájdalmakról, és a sebezhető emberek gondozásának pozitív hatásairól, valamint arról, hogy miképp változtatta meg életét a beteg gyermekének halála.

Tovább

Epilepsziás roham fogorvosnál

1. Távolítsuk el a mozdítható tárgyakat a rohamozó körűl
2. Vegyünk ki mindent a beteg szájából
3. A fogorvosi széket állítsuk vízszintesre
4. Védjük meg a beteget, hogy le ne essen a székről
5. Hívjuk be a hozzátartozóját, ha nem egyedűl jött
6. Ha több roham követi egymást, vagy a roham 5 percnél tovább tart, mentőt hívunk

Megfejtették Jeruzsálemben az epilepszia titkát?

Még mindig nem igazán tudni, mi is okozza az epilepsziát (kivéve a sérülésből vagy genetikai úton öröklött epilepsziát). De a tudósok most más oldalról közelítették meg ezt a “problémát”: Mi az oka annak, hogy az egészséges embereknek nincsen epilesziája?

Tovább

Amikor a férfi partnered epilepsziával él

Emlékszem, mikor először láttam azt a sok gyógyszeres dobozt Márk fürdőszoba szekrényében. Még nem voltunk olyan hosszú ideje együtt, én pedig nagyon érdeklődtem a gyógyszerei iránt, amiket ő szedett. Megkérdeztem tőle, és ő azt mondta, hogy a rohamok miatt szedi őket. Én nem igazán értettem, hogy ő mit értett ezalatt, azt mondta, hogy ez nála kontrollálva van, ezért nem is nagyon fordítottam erre túl nagy gondot. Örültem, hogy Márk megosztotta velem ezt az érzékeny személyes információját, pedig még nagyon az elején jártunk a kapcsolatunknak.

Tovább