Megemlékezés az éticsigáról

Elsősegély egy epilepsziás rohamnál lépésről lépésre

2016. május 05. - eticsiga.blog


10_16.jpg

Tudd mikor kell hívni mentőt

Ha nem vagy biztos abban, hogy tudsz segíteni egy rohamozó emberen. Néha a betegnél vannak gyógyszerek, amik esetleg segítségül lehetnek a roham alatt vagy után.

Akkor kérj segítséget, ha:

- a rohamozónál nincs a betegségét igazoló kártya, karkötő, vagy nyaklánc (ezeket mindig keresd a rohamozón!)

- a roham vízben következett be

- ha a roham előtt balesete volt

- ha a roham azután következik be, miután az ember füstöt vagy mérgező anyagot lélegzett be

- ha a roham mellett egy lehetséges agyvérzés jelei is megfigyelhetők: nehezen beszél (mondassuk el vele azt hogy zongorabillentyű),beszéd megértés elvesztése (hogy hívják?), látás elvesztése, a testének egy részét vagy egy egész testterületét nem tudja megmozgatni.  

- a rohamozó terhes vagy cukorbeteg

- a roham több mint 3 percig tart (onnan számítva, miután elvesztette eszméletét)

- az első rohamot egy második követi, vagy ha a rohamozónak már volt rohama 24 órán belül

- a beteg nem lélegzik több mint 30 másodpercig

- a roham után a beteg nem tud járni, hány, vagy láza van

 
Különböző rohamfajták megismerése

Parciális roham - az agy csak egy bizonyos részét érinti
egyszerű parciális: jellemzőek lehetnek az alábbiak: megváltozott érzékelés, pl. kellemetlen szag- vagy íz érzete, izommerevség, a végtag kifordulása, félelemérzés, bármilyen abnormális érzés, mint a test egy részének zsibbadása. Ebben a rohamtípusban nem lép fel a tudatvesztés jelensége. Ez esetben ha kell nyugtassuk meg a beteget.

komplex parciális: A komplex parciális rohamok is egy agyterületen kezdődnek, de eltérően az előzőtől, tudatzavarokhoz is vezethetnek, pl. a beteg zavarttá válik, ingerekre nem válaszol, vagy nem megfelelő módon, mozgásmintázata is változik, pl. értelmetlenül dörzsölgeti a ruházatát, szájával cuppog, rágózást imitál, motyog, esetleg elkóborol (óvjuk az esetleges sérülésektől).

Generalizált roham - Időnként a parciális roham átterjedhet az egész agykéregre, és generalizált rohammá fejlődik, amikor is a parciális roham tüneteit aurának vagy várakozási időnek nevezzük. A létrejövő roham az ún. másodlagos generalizált rohamtípus. A generalizált roham „betölti” a teljes agykérget, és a beteg elveszíti tudatát. A generalizált rohamok típusai: a tónusos-klónusos, a mioklónusos, az absence és az atóniás rohamok.Fordítsd a rohamozót az oldalára. Ne fogd le, még ha erősen rángatózik is. Minden éles tárgyat távolíts el a rohamozó körül.

11_19.jpg


Bizonyosodj meg abban, hogy a beteg lélegzik. Ha nehezen lélegzik, nézd meg, nem blokkolja e valami a levegő útját, pl étel. Ne tegyél semmit a rohamozó szájába! (hisz ezzel csak megnehezíted, hogy a beteg levegőhöz jusson)


12_17.jpg


Óvd őket a sérülésektől. Egy nagyrohamnál, a rohamozó beverheti a fejét, ezért tegyél valami puhát a feje alá.

13_11.jpg


Nézd meg nincs e nála egészségügyi kártya vagy karperec, nyaklánc.Figyeld a beteg állapotát amíg visszanyeri az eszméletét. Ha emberek állnak a rohamozó körül, kérd meg őket, hogy fejezzék be a nézelődést és menjenek el. Így a beteg nem fogja magát sérülékenynek, zavartnak érezni. A beteg esetleg maga alá vizehet, takard el, hogy ne legyen számára kínos.

14_10.jpg


Tedd a személyt stabil oldalfekvésbe
Jegyezd fel a látottakat. Ez sokat segíthet mint a betegnek mint az orvosának.A teste melyik részén indult meg a roham?
Figyelmeztető jelek a roham elött.
A roham hossza.
Mit csinált a beteg a roham előtt és a roham után.
Megváltozott a hangulata?
Voltak e rohamkiváltó tényezők(éhség, fáradság)?
Miből vetted észre hogy a betegnek rohama lesz?
Tett e valami természetelleneset a beteg a roham elött?
Megváltozott a beteg külseje, arcának, kezének, szájának a színe?
Megváltozott a beteg légzése?


Ha a beteg visszanyeri eszméletét, maradj még vele legalább 20 percet. Nyugtasd meg hogy biztonségban van. Vidd a beteget orvoshoz ha sérülést szenvedett a roham alatt.

15_9.jpgforrás: wikihow.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr198689010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.