èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

Epilepszia Nepálban

Anica James fotói

2016. november 01. - eticsiga.blog

foto9.jpg

"Az epilepsziával élő emberek közel 80 százalékát a fejlődő országokban diagnosztizálják. A WHO szerint a világon több mint 50 millió ember él ezzel az állapottal, így az epilepszia a harmadik leggyakoribb neurológiai rendellenesség a világon.

Nepálban 27,5 millió ember él, ebből 30 ezer epilepsziást kezelnek, de valószínűleg több ezren lehetnek még, akik nincsenek tisztában ezzel a betegséggel, így a megfelelő kezelésben sem részesülnek. Sokan az ország távoli térségeiben élnek, sokuk írástudatlan, ami megnehezíti számukra, hogy megismerjék a tüneteket, az okot és a lehetséges kezelést az epilepsziájukra.

foto1.jpg

Az epilepsziával élő emberek az egész világon részesülnek diszkriminációban, ami gyakran a tudatlanság  eredménye. Sok nepáli úgy gondolja, hogy akinek rohama van, biztos valamiféle démon élhet benne , vagy hogy a "betegség" ragályos. Az emberek gyakran sámánoktól (jhakris) kérnek segítséget, mielőtt még a városba utaznának, ahol már rendes orvosi segítséget kapnának, és korszerű gyógyszereket írnak fel nekik.

foto5.jpg
Még az alap vizsgálatok se mennek gördülékenyen, a gyakori áramszünetek miatt vannak olyan alap vizsgálatok, mint pl az MR vagy az EEG, amik csak bizonyos napszakokban használhatóak. Ezek a gépek elavultak, és az orvosi létesítmények nem higiénikusak, a gyógyszerek hozzáférése is korlátozott."

A fotós reméli, hogy a képeivel az emberek jobban megismerhetik az epilepsziát, valamint segíthet az epilepszia körüli megbélyegzés leküzdésében.

 

 

forrás: www.anicajames.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr8211920073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorosdog 2016.11.01. 22:02:39

Borzalmas ez a betegseg annak aki áteli, de annak talan meg jobban akik nem tudnak segiteni csak nap mint nap latjak a beteget , mennyire szenved.
Ez a betegseg olyan mintha mindig aknamezőn setalna az illető. Eszik, wc-ul, furdik, setal vagy barmi es bumm robban az akna, puffanas -fajdalom-utesnyomok. Gyulolom !!!! Azt is aki nem veszi komolyan ezt a betegseget.

eticsiga.blog 2016.11.01. 22:32:32

@Vorosdog: az emberek nem szívesen vesznek olyan dolgokról tudomást, amit nem igazán értenek, mert félnek tőle. Félnek, mert nem tudják milyen felelőséggel jár (mit tegyenek az emberrel ha kis/nagyrohama van), félnek, mert teljesen új terepen járnak. Ahogy te is írtad, bárhol bármikor bekövetkezhet, így nagyon nehéz megfelelően felkészülni arra, mégis hogyan segíthetne a laikus a "betegen".
Az epis meg hiába magyarázza el nekik, kicsi a valószínűsége, hogy meg fogják érteni (gondolok itt az aurákra pl). Igazán a többi sorstárs az, aki szimpátiával lehet egy másik epilepsziával élő ember iránt. Mindenkinek más, egyedi az epije, ezért is kell az episnek legelőször is önmagát, a saját epijét megismernie.
Másik kérdés: Mi is az epilepszia, betegség vagy csupán egy állapot?
süti beállítások módosítása