èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

3D nyomtatott epilepszia gyógyszer

2016. május 26. - eticsiga.blog

Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA engedélyezte a világ első, 3D-nyomtatott gyógyszerének forgalmazását.

Az engedélyt az Aprecia gyógyszergyártó Spritam nevű epilepsziagyógyszere kapta meg. Ez a cég leírása szerint a 3D technológiás nyomtatásnak köszönhetően sokkal gyorsabban szívódik fel a hasonló epilepsziagyógyszereknél, márpedig egy epilepsziás roham kezelésénél a gyors felszívódás nagyon fontos tényező, ahogy az is, hogy a legtöbb ilyen gyógyszer elég nagyméretű tabletta, míg a Spritam viszonylag kicsi.

Ráadásul azzal, hogy nyomtatják, sokkal pontosabban adagolható a hatóanyag is: csak a megfelelő mennyiségű port kell adagolni a nyomtatóba, ami aztán rétegenként összerakja belőle a tablettát.

Így gyakorlatilag minden egyes tabletta egyedi lehet.

Az első 3D-nyomtatott gyógyszer elfogadása nagy lépés a 3D-technológia gyógyászati elterjesztésében: a nyomtatókat eddig csak speciális orvosi eszközök gyártásához használták, ehhez viszont az amerikai kormány már államilag támogatott 3D-tervtárat is felállított.

videó arról, milyen gyorsan oldódik fel: https://www.youtube.com/watch?v=jG8N9ddst7M#action=share

forrás: http://www.nbcnews.com/health/health-news/fda-approves-first-3-d-printed-pill-n403476

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr588689246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása