èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

Epilepsziás roham visszaszorítása Anderson lokalizációval

2017. március 26. - eticsiga.blog

A világon közel 50 millió ember él epilepsziával. Sokukat gyógyszerrel, vagy speciális diétával kezelik, de vannak, akiknél csak a műtét ad megoldást(az agy bizonyos területének eltávolítása avagy egy idegstimuláló beültetése).

Amerikai mérnökök feltaláltak egy hordható készüléket, ami kíméletesen meg tudja állítani a roham aktivitást az agyban úgy, hogy véletlenszerűen elindít ultrahang hullámokat "megtámadva" bizonyos ideg-területeket az agykérgen keresztül.

suppressinge.png

Ezt a sapka formájú készüléket még nem próbálták ki betegeken. Ez a műszer mikor érzékeli a kezdeti rohamokat, elindít egy random tér- és időbeli mintázatú ultrahang hullámokat, hogy aztán leállítsa a rohamokat.

Ezen a videón láthatunk egy mezoszkopikus térképet a kérgi aktivitásról. Az elején még egy normális agyi aktivitást mutat, azután agy agy elkezd gerjedni, de miután ez az új készülék működésbe lép, az agy visszaáll a normál működési állapotába.

A készülék előnye, hogy nem kell tudnunk, az agy mely területéről indul ki a roham.
forrás: http://epilepsyu.com/blog/suppressing-epileptic-seizures-via-anderson-localization/

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr3612370707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása