èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

Koronavírus és epilepszia: mekkora a kockázat?

Kèrdèsek ès vàlaszok

2020. április 14. - eticsiga.blog
Az epilepsziásoknál nagyobb a kockázata a COVID-19 (koronavírus) kialakulásának?
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy önmagában az epilepszia miatt az emberek nagyobb valószínűséggel fognak koronavírust elkapni vagy súlyosabb tüneteik vannak.  A legtöbb embernél a koronavírus enyhe tüneteket okoz, és néhány nap múlva gyorsan felépül.
A Brit Neurológusok Szövetsége útmutatása szerint az enyhe és közepesen súlyos epilepsziában szenvedő emberek, akiknek nincs légzési vagy nyelési nehézségeik, valószínűtlen, hogy fokozottan vannak kitéve a koronavírus kockázatának.
Az epilepszia azonban nagyon változatos állapot.  Néhány epilepsziában szenvedő embernél epilepsziájuk mellett más állapotok vannak, amelyek fokozott kockázatot jelentenek számukra.
Az Ön helyzetétől függetlenül fontos, hogy az epilepsziában szenvedő személyek mindenki számára beszéljenek kezelő egészségügyi szolgáltatójukkal az egyéni kockázatokról és arról, hogy szükség van-e speciális orvosi óvintézkedésekre.

Továbbá,  nincs arra utaló bizonyíték, hogy az antiepileptikumoknövelnék a koronavírusfertőzés kockázatát. Ha bármilyen kérdése van a használt gyógyszerrel kapcsolatban, ne hagyja abba annak szedését - beszéljen orvosával az aggodalmait illetően.
A rohamok a COVID-19 tünetei?
A rohamok nem a COVID-19 tünete.  A COVID-19 súlyos formáinak végső szakaszában más szervek is megsérülhetnek, ideértve az agy károsodását is. Ilyen körülmények között görcsrohamok fordulhatnak elő egy epilepsziában nem szenvedő személynél is.
Nőhet a rohamok száma, ha valaki COVID-19-et kap?
Amikor az epilepsziában szenvedő személy egy másik betegségben is szenved, vagy magas lesz a láza, rohamok változását vagy fokozódását tapasztalhatja.  A betegség fizikai és érzelmi stresszhatást gyakorol a testre, ami valószínűbbé teheti a rohamokat.  Ugyanez történik, ha valaki elkapja a koronavírust.  Azonban a fertőzött országokból származó korai információk azt sugallják, hogy a legtöbb epilepsziában szenvedő ember
esetében a rohamok súlyosbodásának kockázata alacsonynak tűnik, miután megfertőződtek a koronavírussal.
Hogyan tudom kezelni a stresszem és aggodalmaim?
Ez mindenki számára stresszes időszak.  Lehet, hogy az emberek egyedül vannak, vagy egyszerre sok embert gondozhatnak.  A rutinok megváltoznak, vagy lehet, hogy nincs rutinja, mivel a dolgok gyorsan változnak.  A hírek hallgatása miatt lehet, hogy az emberek jobban félnek a betegségtől.
Bár nem tudjuk megakadályozni az összes stresszt, mindenkinek érdemes lenne önvizsgálatot végeznie.  A krónikus stressz csökkentheti az ember immunitását, ezért előfordulhat, hogy hajlamosabbá válik a betegségre.  Fontolja meg a stressz kezelésének különféle módjait!
Forrás: www.epilepsy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr8915613598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása