èrdekessègek a nagyvilàgból

Epilepszia

Epilepszia

Gyógyszeradagolás közvetlenül az agyba

2016. december 16. - eticsiga.blog

Egy amerikai nőn hajtották végre először, egy forradalmilag új implantációs epilepszia műtétet, és szerencsére eddig pozitív eredményről számolhatnak be az orvosok.

Natalie Kellalea rohamai olyan sűrűek voltak, hogy a házát se tudta elhagyni. A 27 éves nő szinte az összes gyógyszer kombinációt kipróbálta már, de eddig nem járt sikerrel, és a saját védelme érdekében már három hete a kórházban fekszik.

A nő napi rohamoktól szenvedett, amitől nagyon aluszékony volt, így sokszor otthon maradt. De nemrég amerikai orvosok beültettek a hasába egy pumpát, egy kisméretű csővel a bőre alá, ami közvetlenül az agy egy bizonyos részébe küldi a gyógyszert. A gyógyszer gyorsan hat, és így csökken a gyógyszer mellékhatások gyakorisága is.

"Habár még csak most kezdtük el ezt az újfajta kezelést, már javulás látható a nő 27 éve tartó szimptómájában. Két hete ültettük be ezt az implantációs készüléket, egy hete adagoljuk a gyógyszert, a nő rohamai már az első héttől nagymértékben csökkentek."

"Először is meg kell győződniük, hogy a megfelelő dózist kapja e a beteg, és nincs semmi negatív hatással a többi szervére."

Ennek a pumpának az a haszna, hogy közvetlenül az agyba küldi a gyógyszert, így a szernek nem kell feleslegesen átmennie az egész szervrendszeren.

Az orvosok a következő nyolc önkéntes betegre várnak, akiken szintén kipróbálhatnák ezt az újfajta kezelést, de az biztos, hogy még öt évet kell várni arra, hogy az ilyen kezeléshez használt eszközök a forgalomba hozhatóak legyenek.

Másik előnye ennek a kezelésnek, hogy így azok a gyógyszerek is használhatóak egy betegnél, amit eddig a szervezete nem tolerált.

 

forrás: http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/melbourne-epilepsy-trial-delivers-medication-directly-into-brain-to-sidestep-side-effects/news-story/13612af0fd456d18583b60cd16d3102e

A bejegyzés trackback címe:

https://eticsiga.blog.hu/api/trackback/id/tr4912052297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása